Нові правила працевлаштування в Польщі

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on VK

З 1 січня 2018 року набули чинності нові правила легального працевлаштування в Республіці Польща.

Мінімальна заробітна плата, яка повинна бути вказана в запрошення на роботу, дозвіл на роботу і договорі про працевлаштування з 1 січня 2018 року – 2100 злотих брутто в місяць або 13,7 злотих при погодинній оплаті праці.

З'явився абсолютно новий дозвіл на роботу – сезонний (тип S).

Воно дає право працювати іноземцям не з країн ЄС, 9 місяців у році в трьох сферах: сільське господарство, садівництво та туризм (повний перелік сезоних видів).

работаДаний дозвіл буде видаватися старостою. Згідно з правилами процедура буде виглядати наступним чином:

  1. Роботодавець подає старості (PUP) заяву на отримання дозволу на сезонну роботу для конкретного працівника. До заяви повинна подаватися довідка про те, що поляки не зацікавлені у цій посаді. Якщо працівник, на якого оформляється дозвіл, є громадянином Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдові, Росії та Україні таку довідку оформляти не потрібно.
  2. Староста реєструє заяву і видає "Заяву про доручення сезонної роботи іноземцю" (oswiadczenia o powierzeniu wykonywania sezonowy pracy cudzoziemcowi). З даною заявою працівник оформляє спеціальну візу для сезонної роботи.
  3. Після приїзду іноземця на роботу, роботодавець подає копію паспорта та адресу проживання працівника у Польщі старості і отримує дозвіл на сезонну роботу.

При цьому робота вважається легальною з моменту повідомлення про приїзд іноземця, а не після отримання дозволу.

При наступному отриманні дозволу на сезонну роботу на тому ж підприємстві, працівник може отримати від старости дозвіл терміном на 3 роки.

Отримання від старости заяви на доручення сезонної роботи буде коштувати – 30 zł.

Терміни оформлення заяви до 7 днів.

приглашение на работу польшаЩо стосується заяви про доручення роботи не сезонної (oswiadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi), яке видається громадянам 6 країн для отримання робочої візи терміном на 6 місяців, воно також стає платним для роботодавця. Це країни: Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдові, Росії та Україні. Вартість складе 30 zł.

Дуже важливою зміною є обов'язок роботодавця повідомляти протягом 7 днів, від дати зазначеної у заяві про те, що працівник приступив або не почав працювати. При порушенні цієї норми закону підприємство буде обкладатися штрафами від 20 злотих до 5 000 злотих.

отказ выдаче разрешенияВоєвода і староста мають право відмовити підприємствам у видачі дозволу або заяви про доручення роботи на підставі, того що:

– підприємство не сплачує податків;

– підприємство не має можливостей або намірів доручити роботу.

Висновки про виконання підприємством умов будуть робитися на підставі діяльності і грошових оборотів компанії. Також до уваги братиметься історія працевлаштування працівників по раніше отриманим дозволам і заявам.

Всі ці заходи було вжито для того, що б припинити торгівлю дозволами та заявами на роботу.

Варто додати, що створений єдиний реєстр дозволів на роботу і заяв про доручення роботи іноземцеві доступ до яких мають всі держслужби. Це прискорити перевірку легальності документів на кордоні, в управлінні у справах іноземця і поліції.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on VK

2 Replies to “Нові правила працевлаштування в Польщі”

  1. Здравствуйту! Подскажите пожалуйста, если я работала в Польше по рабочей визе D (180 дней) в 2017 году июнь-ноябрь, то какую визу я могу теперь открыть что б работать в 2018 году? Есть ли сейчас коридоры? Предлагають сейчас поехать в Польшу на работу по биометрическому паспорту, а по приезду в течении 7 дней говорят что сделают умову злиценья на 3 месяца. Подскажите так можно работать? Это официально, проблем не будет? А потом могу я открыть визу на 6 месяцев? Или на 1 год? Или карту побуту? Или всеже нужно будет ждать коридор? За ранее спасибо.

    1. Здравствуйте! Да вы можете поехать по биометрическому паспорту и на месте в течении 7 рабочих дней оформить разрешение на работу. Но вы можете попросить оформить для вас заявления-поручения на выполнение работы иностранцем (Oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi) и оформить для себя визу на 6 месяцев и поехать к этому работодателю. Что бы поехать на год вам нужно просить у работодателя (Zezwolenie na prace). Возможно сейчас работодателя не охотно делать оświadczenia в связи с тем, что оно стоит 30 злотых а потом работник не приезжает. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *