Нові правила працевлаштування в Польщі

З 1 січня 2018 року набули чинності нові правила легального працевлаштування в Республіці Польща.

Мінімальна заробітна плата, яка повинна бути вказана в запрошення на роботу, дозвіл на роботу і договорі про працевлаштування з 1 січня 2018 року – 2100 злотих брутто в місяць або 13,7 злотих при погодинній оплаті праці.

З'явився абсолютно новий дозвіл на роботу – сезонний (тип S).

Воно дає право працювати іноземцям не з країн ЄС, 9 місяців у році в трьох сферах: сільське господарство, садівництво та туризм (повний перелік сезоних видів).

работаДаний дозвіл буде видаватися старостою. Згідно з правилами процедура буде виглядати наступним чином:

  1. Роботодавець подає старості (PUP) заяву на отримання дозволу на сезонну роботу для конкретного працівника. До заяви повинна подаватися довідка про те, що поляки не зацікавлені у цій посаді. Якщо працівник, на якого оформляється дозвіл, є громадянином Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдові, Росії та Україні таку довідку оформляти не потрібно.
  2. Староста реєструє заяву і видає "Заяву про доручення сезонної роботи іноземцю" (oswiadczenia o powierzeniu wykonywania sezonowy pracy cudzoziemcowi). З даною заявою працівник оформляє спеціальну візу для сезонної роботи.
  3. Після приїзду іноземця на роботу, роботодавець подає копію паспорта та адресу проживання працівника у Польщі старості і отримує дозвіл на сезонну роботу.

При цьому робота вважається легальною з моменту повідомлення про приїзд іноземця, а не після отримання дозволу.

При наступному отриманні дозволу на сезонну роботу на тому ж підприємстві, працівник може отримати від старости дозвіл терміном на 3 роки.

Отримання від старости заяви на доручення сезонної роботи буде коштувати – 30 zł.

Терміни оформлення заяви до 7 днів.

приглашение на работу польшаЩо стосується заяви про доручення роботи не сезонної (oswiadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi), яке видається громадянам 6 країн для отримання робочої візи терміном на 6 місяців, воно також стає платним для роботодавця. Це країни: Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдові, Росії та Україні. Вартість складе 30 zł.

Дуже важливою зміною є обов'язок роботодавця повідомляти протягом 7 днів, від дати зазначеної у заяві про те, що працівник приступив або не почав працювати. При порушенні цієї норми закону підприємство буде обкладатися штрафами від 20 злотих до 5 000 злотих.

отказ выдаче разрешенияВоєвода і староста мають право відмовити підприємствам у видачі дозволу або заяви про доручення роботи на підставі, того що:

– підприємство не сплачує податків;

– підприємство не має можливостей або намірів доручити роботу.

Висновки про виконання підприємством умов будуть робитися на підставі діяльності і грошових оборотів компанії. Також до уваги братиметься історія працевлаштування працівників по раніше отриманим дозволам і заявам.

Всі ці заходи було вжито для того, що б припинити торгівлю дозволами та заявами на роботу.

Варто додати, що створений єдиний реєстр дозволів на роботу і заяв про доручення роботи іноземцеві доступ до яких мають всі держслужби. Це прискорити перевірку легальності документів на кордоні, в управлінні у справах іноземця і поліції.

6 Replies to “Нові правила працевлаштування в Польщі”

  1. Здравствуйту! Подскажите пожалуйста, если я работала в Польше по рабочей визе D (180 дней) в 2017 году июнь-ноябрь, то какую визу я могу теперь открыть что б работать в 2018 году? Есть ли сейчас коридоры? Предлагають сейчас поехать в Польшу на работу по биометрическому паспорту, а по приезду в течении 7 дней говорят что сделают умову злиценья на 3 месяца. Подскажите так можно работать? Это официально, проблем не будет? А потом могу я открыть визу на 6 месяцев? Или на 1 год? Или карту побуту? Или всеже нужно будет ждать коридор? За ранее спасибо.

    1. Здравствуйте! Да вы можете поехать по биометрическому паспорту и на месте в течении 7 рабочих дней оформить разрешение на работу. Но вы можете попросить оформить для вас заявления-поручения на выполнение работы иностранцем (Oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi) и оформить для себя визу на 6 месяцев и поехать к этому работодателю. Что бы поехать на год вам нужно просить у работодателя (Zezwolenie na prace). Возможно сейчас работодателя не охотно делать оświadczenia в связи с тем, что оно стоит 30 злотых а потом работник не приезжает. 

  2. Доброго дня, скажіть будь-ласка якщо у мене віза D05b, чи можу я працювати на іншій роботі яка не входить у список(тобто туризм, сільське господарство і т.д.) Якщо роботодавець зробить мені нове запрошення.Наперед дякую.

    1. Можна спробувати. Ніде не написано, що ви не можете працювати на основі освячення про надання роботи іноземцю. Але термін роботи буде дорівнювати 180 – ті дні, що ви вже пропрацювали в Польщі у 2018 році.

  3. Якщо я маючи карту побиту змінила роботу,  що я повинна робити, тобто які документи потрібно подавати до уженду? 

    1. Ви повині

      1) в 15 дений термін повідомити уженд, що закінчили роботу в першого роботодавця;

      2) в 30 дений термін принести від другого роботодавця трудовий договір, заповнений додаток №1 до заяви на карту побиту від роботодавця, опінію старости (якщо вона потрібна по вашій спеціальності).

      А потім чекати доки вам дадуть дозвіл і працювати вам не можна в той час. 

      Тому зміну роботи з картою треба підготовуватись документами, а потім звільнятись. 

      Ще як варіант разом з картою робити освячення або зезволеня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *