Які візи потрібні для роботи в Польщі?

Для легального працевлаштування в Польщі іноземцю потрібно отримувати робочу візу.

биометрические паспортаВід цього обов’язку звільнені лише громадяни Грузії, Молдови та України з біометричними паспортами. Для них є можливість працевлаштуватися терміном до 90 днів легально. Обов’язковою, в даному випадку, є укладення договору з роботодавцем, оформлення заяви-доручення на виконання роботи іноземцем (oswiadczenie).

Якщо ж ви хочете працювати довше, то існує кілька типів віз.

Національна віза D06

Дає можливість легально працювати будь-якому громадянину не з країн ЄС в Республіці Польща 365 днів протягом року. Для оформлення даної візи роботодавцю необхідно отримати на працівника дозвіл на роботу типу А (Zezwolenie na prace).

Національна віза D05

виза рабочая польшаЗ можливістю працювати протягом 6 місяців на протязі року громадянам Вірменії, Білорусії, Грузії, Молдови, Росії та України. Підставою є заява-доручення про намір працевлаштувати іноземця, які видавалися до 31.12.2017 року. Дана віза буде видаватися консульствами лише до 31.10.2018 року.

Національна віза D05a

Дає можливість працювати 180 днів з 365 і має прихований коридор. Видається тільки громадянам таких країн: Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова, Росія та Україна.

Прихований коридор означає, що наступну візу ви можете відкривати через 365 днів після дати в’їзду за попередньою візою.

Основним документом, що дає підставу відкрити цю візу, є заяви-доручення на виконання роботи іноземцем (Oświadczenia o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi), які видаються з 01.01.2018 року в повітових управлінні працевлаштування (PUP).


УВАГА: за даною візою працівник має зобов’язання приїхати до роботодавця не пізніше ніж 7 днів від зазначеної в заяву-доручення дати початку роботи. Тому при оформлення заяви врахуйте всі дні, які будуть необхідні для отримання візи. Якщо працівник не приступає до роботи протягом 7 днів і не повідомляє роботодавця про причини відсутності, заяву-доручення буде анульовано. Інакше роботодавцю доведеться платити штраф.


Національна віза D05b

Це новий тип візи введений у 2018 році. З можливістю виконувати сезонну роботу протягом 270 днів на рік і має прихований коридор.

Для подачі документів на таку візу працівникові потрібно пред’явити отриманий від роботодавця формуляра-підтвердження внесення заяви до реєстру заяв щодо виконання сезонних робіт (zaświadczenia o wpisie wniosku do ewidencji wniosków w sprawie pracy sezonowej). Більш детально про сезонний дозвіл на роботу за посиланням

Національна віза D18

Видається власникам Карти Поляка і дозволяє працювати у Польщі без додаткових дозволів.

Хотілося б нагадати, що крім відкритої робочої візи для легального працевлаштування після прибуття до роботодавця потрібно оформити:

  • трудовий договір з роботодавцем;
  • працедавець повинен повідомити повятове управління працевлаштування (PUP) про те що ви прибули для виконання роботи.

Актуальні вакансії в Польщі

У зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2018 року змін в законодавстві Польщі, ті хто працював на підставі візі D05 можуть без очікування прихованого коридору відкривати візу D05а або D05b на підставі відповідних документів нового зразка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *