Як без проблем перетнути кордон за правилам безвіза

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on VK

Завтра 11 липня 2017 року вступає в силу безвізовий режим з 30 країнами ЕС для громадян України. Багато вже написано та проговорено, але до нас всерівно приходят питання.

"Хочу поїхати до друзів у Польщу, які документи потрібні?"

"Їду з дитиною в Польщу, які на него документи потрібно?"

Постараємося дати відповіді в цій статті на найчастіші.

Безвізовий в’їзд розповсюджуеться на:

  • країни-члени Європейського союзу: Австрію, Бельгію, Грецію, Данію, Естонію, Іспанію, Італію, Латвію, Литву, Люксембург, Мальту, Нідерланди, Германію, Польщу, Португалію, Словакія, Словенію, Угорщина, Фінляндію, Францію, Чехію та Швецію;
  • країни-члени Європейського союзу, які не входять в Шенгенську зону: Болгарія, Кіпр, Румунія та Хорватія;
  • країни, які не входять в ЄС, але є учасниками Шенгенської умови: Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

Дві країни в складі ЕС – Великобританія та Ірландія – ведуть власну міграційну політику, тому якщо ви збираєтесь туди потрібно буде оформити візу.


П’ять вимог, які необхідно виконати при перетині кордону з ЄС (немає різниці з візою ви чи у вас біометричний паспорт):

  1. Наявність закордонного паспорту. В випадку не біометричного в ньому повинна бути дійсна Шенгенська віза. Перевірте чи не перевищили Ви кількість днів для перебування, наприклад на цьому калькуляторі . Нагадуємо, що по біометричному паспорту ви можете перебувати в країнах Шенгена не більше 90 днів з 180.
  2. Переконливе підтвердження мети та умов перебування. Це можуть бути такі документи:

    Для бізнес-мандрівок та відряджень:

    • запрошення на зустріч, контакти компанії чи людини з якою Ви збираєтесь зустрічатися. В деяких випадках можливі дзвінки для підтвердження інформації про вас.
    • любий документ, який підтверджує ділові відносини (наприклад договір)
    • білет на виставку чи захід, якщо ціль поїздки є їх відвідування

    Для туризму чи приватних мандрівок:

    • бронювання готелів чи запрошення в любій формі. Якщо ви плануєте зупинятися у друзів, потрібно знати точну адресу друзів і їх телефонний номер.
    • зворотній квиток (якщо ви не на власному авто).
    • маршрут чи план вашої поїздки, якщо ви мандруєте на автомобілі.

    Для поїздок з метою навчання:

    • сертифікат про реєстрацію/зарахування в ВУЗ/курсів/школи
    • студентське посвідчення чи сертифікат про відвідування курсів

    Для поїздок з метою участі в політичних, наукових, культурних, спортивних чи релігійних заходів чи з іншою метою:

    • запрошення, вхідні квитки, дані про реєстрацію чи програми; в них повинні бути вказані назви організації, яка запрошує, і терміни перебування
    • любі інші допустимі документи, які підтверджують ціль візиту
  3. Наявність достатньо фінансових засобів для перебування в країнах ЕС та повернення додому.

    В якості доказу фінансової спроможності мандрівник може надати (на власний вибір):

    • готівка
    • тревел-чеки
    • оплачені проживання чи білети
    • фінансові гарантії сторони, яка запрошує
    • кредитні карти міжнародних платіжних систем (вас можуть попросити підтвердити баланс або через банкомат, або дзвінком на гарячу лінію банка)

    Наявність діючої медичної страховки міжнародного взірця.

    Для кожної країни свої обмеження по сумам, ознайомитися з ними можна на сайті Еврокомісії .

  4. Відсутність мандрівника в перелік осіб, яким заборонено в’їзд в ЕС;
  5. Відсутність з боку мандрівника погрози для правопорядку, безпеки та міжнародних

карта європи

Якщо Ви мандруєте своїм транспортом, то може планувати свій час і перевірити довжину черги на прикордонних пунктах.

І не забудьте оформити обов’язкову страховку на автомобіль, котрий виїжджає закордон – "Зелена карта".

документи для дітей кордон

Діти до 16 років з біометричним паспортом можуть без перешкод мандрувати в супроводі обох батьків. В випадку якщо дитина мандрує тільки з одним з батьків чи з довіреною особою необхідно нотаріально завірений дозвіл.

Якщо ви їдете в країни ЕС працювати, вчитися в ВУЗ вам потрібно буде оформити візу типа D чи як ії називають національну з зазначенням причини в’їзду. Але завдяки безвізовому режиму ви можете з’їздити на співбесіду, познайомитися з умовами роботи чи навчання без зайвих затрат грошей і часу.

Порушення правил перебування тягнуть за собою депортацію та заборону на в’їзд на декілька років.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on VK

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *